Medaljens bakside med graviditeten

Det er 23 november og i morgen er det termin. Lillegutt i magen ser ikke ut til å ville ut med det første. Hadde han fulgt mitt eksempel så kommer han iløpet av dagen, men tviler sterkt på det. Er lov å håpe det skjer noe i løpet av dagen da.

Det jeg vil snakke om i dag da er baksiden av graviditeten. Jeg har hatt et rimelig bra svangerskap. Lite plager og vært frisk stort sett hele svangerskapet, men det har ikke vært helt smertefritt.

Kvalme:
Her skal jeg ikke klage da. I begynnelsen føles det nesten som om man skal dø av kvalme sies det, jeg derimot slapp unna med 2 ukers kvalme og kun to oppkaster. Nå i slutten av graviditeten har kvalmen kommet litt tilbake. Det er visst normalt i slutten sier dem, men når smertene i kroppen går over i kvalme da er det ikke gøy. Tør ikke tenke på hvordan fødselen blir om smertene gjør at kvalmen kommer og oppkast når men skal bringe et nytt liv til verden.

Tømmerstokker og vann i kroppen:
Vann i beina, låra, ansiktet og armene. Det kom først i fingrene hos meg, gifteringen ble for liten. Senere kom det i beina og armene. Om kvelden ser beina ut som tømmerstokker og sokkemerkene er tydelige selv om jeg ikke har brukt trange sokker. Føttene hovner opp slik at de er snart like høye som de er brede. Senene som vanligvis er tydelige blir borte. Ansiktet begynner å bli rundt å. For dere som har gått på kortison vet godt hva uttrykket "måneansikt" er. Nå i slutten av graviditeten føles ansiktet som det er begynnende måneansikt. Det er ikke noe gøy at ansiktet blir rundt og tydelig dobbelthake.

Energi:
Man kan lure på hva det er, for den er borte. Den kommer og går, men nå i slutten er den borte hos meg. Orker bare småting og så må jeg hvile. En kjøkkenstol eller sofa funker fint på dagen, og senga om natta. Selv bare det å skrelle poteter til middag eller gå en tur kan slå en ut for noen timer. En shoppingtur med mye gange er en flott mulighet til mange kafebesøk.

Matlyst:
Aldri hatt så stor matlyst som i starten av svangerskapet. Kunne spise og spise og ble aldri skikkelig mett. Den appetitten gikk heldigvis ned igjen og nå i slutten har matinntaket gått ned. Har valget mellom å spise meg stappa mett og omtrent bli kverket av oppstøt og utslitthet etterpå. Og det at man ikke har lov å spise alt heller. Spekemat frister for å si det slik, men har klart å holdt meg unna ustekt spekemat nå i 9 mnd. Har pakka ei ølpølse i fødebaggen da. Den skal nytes når gutten er ute. Sammens med brødskiver med pølse og agurk. Om så mannen må kjøpe alle 3 og ta med på sykehuset.

Smerter:
Bekkenløsning, vondt å gå, vondt å stå, vondt å ligge. Og aller helst skal man ikke ta så mye smertestillende heller. Hvile og varme er det som hjelper. Bekkenløsningen kom til meg i august/september og gjorde at jobben ble verre og verre. Derfor har jeg heller ikke jobbet siden september, men følte meg lykkelig at jeg klarte å jobbe til da. Nå når jeg går hjemme er jeg mer "lat" og beveger meg ikke like mye så smertene er sterkere. Prøver likevel å gå en tur om dagen. Akkurat nå rett før termin er tur/retur kapellet (ca 500m totalt) en passende tur. Spesielt siden bekkenet klager bare jeg går litt. Eller bare det å prøve å gjøre noe mens man må stå en stund. Bare det å stå å skrelle poteter en stund kan være nok til at man må sette seg ned etterpå for ryggen og hoftene klager. Å det å prøve å gå fort, nei det er bare å glemme.

Babymagen:
Den er egentlig ikke noe å klage på i begynnelsen. Ja den vokser fint og trutt, men i slutten når man er på sitt største da blir det tungt. Jeg skulle hatt håndtak i alle vegger og i senga. Det tar tid å komme seg fra en plass til en annen om man ligger. Den 3-4 kg tunge babyen inni der gjør det at å snu seg kan være et lite mareritt om du legger til bekkenløsningssmerter og ikke noe å holde seg til å hjelpe seg med. Og sitter du godt å skal ut av for eksempel sofaen må du ake deg ut. Noe som kan se rart ut og være smertefullt. For å ikke snakke om du skal gjennom "Smale" steder. Da er alt for trangt og du må kanskje finne en annen vei. Eller deise ned noe med enten rumpa eller magen. On the Bright side så har du plutselig et ekstra kaffebord. Hvem trenger stue/kjøkkenbord når fatet kan balanseres på magen. Ikke at krabaten inni er enig for han sparker og protesterer høylydt på det.

Hormoner:
Enkelte er skikkelig hormontroll under graviditeten. ALT er GALT i deres øyne. Der har jeg vært heldig og sluppet unna. Eller kan heller si at mannen har sluppet billig unna den biten. Jeg har vært litt mer irritert, men ikke noe mer enn hva jeg er til vanlig under PMS. Trur han skal si seg sjeleglad for den biten.

Ventetiden:
Når man har kommet til tiden før termin og babyen kan komme når som helst, men ædda bædda det gjør den ikke. Jeg er ganske sliten nå og har villet at gutten skal kommet ut siden halloween siden han da ikke ville vært prematur. Nå er det dagen før termin og han trives like godt der inne. Jeg er klar for å hilse på gullet og se hvordan han er, passer han til navnet vi har valgt og lignende. Kommer han til å være inne der til overtidskontrollen 1 desember og må jeg settes i gang. Hadde han fulgt mitt eksempel hadde han kommet i dag, men det er veldig minimale sjanser for at det skjer nå.

Selv om graviditeten har mange baksider har den også vært god da. Jeg har vært frisk fra crohnsen stort sett hele svangerskapet og ikke hatt noen sykedager pga svangerskapet. Har måtte bytta en og anna vakt pga legetimer osv, men det har gått greit. Nå gjenstår bare det vanskeligste gjennom hele graviditeten, fødsel og ventetiden til den kommer. Det går rimelig treigt nå for å si det slik.

 Her ser dere meg 40+0 på mandag. Nå i morgen er jeg ved termin. Tiden har gått fort og nå er jeg klar for å bli mamma. Håper bare lillegutt inni magen syns jeg er en god mamma.

 

(Og om noen skulle lure brukte jeg hele dagen på å skrive dette innlegget. Kom ikke skikkelig i gang på dagtid.)

 

Ingen kommentarer

Har du noe å si meg?

Fru Gaustad

Fru Gaustad

31, Eide

Gift kvinne som lever hvetebrødsdagene med mann og Hund.. Og snart baby:) Instagram Frugaustad Snapchat Missnerland

Kategorier

Arkiv

hits